Autor: 021.rs

Novi Sad
01.07.2017.
15:34
Pomen u znak zahvalnosti građanima Kovilja koji su pre 75 godina sprečili raciju u ovom mestu održan je danas.
  • Pravda za Lajosa!!!

    02.07.2017 13:44
    @Mariska
    Pa naravno da ih streljali, kako drugacije bi im Licani i Bosanci pokrali imovinu posle rata?
  • Limanka

    01.07.2017 17:08
    Istina je
    @ Evgenije:
    Sve sto ste naveli je istina! Moj deda je bio jedan od tih tamburasa :)
  • SOSA

    01.07.2017 16:58
    TA DOBRO KAŽE MOJ LALA
    Dajte vi meni mog Neprijatelja,Možda se ja i Dogovorim Snjime!
    Ko kanda tako i bilo! Ali kod Politićara loše prošo! A,ko nije...
  • Mariška

    01.07.2017 16:42
    Molnar Andora i Horvat Mihalja su partizani u jesen 1944. streljali.
  • evgenije

    01.07.2017 16:13
    Dunafalvi je bio čovek koji je strastveno voleo muziku. Kada je došao na alužbu u Kovilj tu se upoznao sa lokalnim tamburašima i često je noći provodio u kafani slušajući ih. Kažu da je bio jako veseo čovek i blage naravi pa se veoma brzo sprijateljio sa Koviljčanima. Kada se spremala racija, uplašeni Srbi su ga zamolili da utiče na vlasti da racija zaobiđe Kovilj. Celo veče se pilo, mezilo i sviralo u kafani ne bi li se komandant odreda koji je poslat u Kovilj odobrovoljio i predomislio. Kada su zbog toga mađarske vlasti vraćale Dunafalvija za Mađarsku, žitelji Kovilja su komponovali Dunafalvijev marš kojeg su izveli na tamburici. Posle rata je počela potraga za svima koji su okrvavili ruke tokom rata pa su Koviljčani u Budimpeštu poslali pismo u kojem su hvalili Dunafalvija da je bio dobar čovek i da nikog nije povredio. To ga je spasilo robije, ali kada je kao penzionisani žandarm tražio da mu se isplati penzija, iz Budimpešte je stigao odgovor neka mu penziju daju Srbi koje je spašavao za vreme rata. Obraćao se i našim organima, ali je dobio odbijenicu jer je bio okupatorski vojnik. Jadnik je do kraja života radio teške fizičke poslove dok jednog dana nije iscrpljen od umora pao sa kamiona i udario glavom o ivičnjak i na mestu ostao mrtav. Iza njega je ostala udovica koju su Koviljčani mnogo voleli za vreme rata. Dece nisu imali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna